24 Ocak 2021 Pazar

Pratik Kalıp Çıkarma Yöntemi; Dikiş Payı İle Kalıp Çıkartma

Merhabalar...

Oğlum İlk defa annanesinde tek kalıyor. Annem cuma günü oğlumu alıp köye gitti. İlk kez oğlumuzla bu kadar ayrı kalıyoruz ama her aradığımızda paşanın keyfi o kadar yerinde ki acaba bu ayrılığı sadece biz mi abartıyoruz diye düşünmeye başladık.
"Oğlum bizi özlemedin mi?" diyoruz. Cevabı" dayım gelsin sizi alsın getirsin anne" oluyor. Oğlum bensiz uyumaz annanesinin dedesinin canına okur derken adam bir kere bile annem babam nerde diye bile sormamış. Allahım Allahım.


Neyse gelelim bu gün ki paylaşımıma...
Bu gün size nasıl dikiş paylı kolay kalıp çıkarılır onu anlatmak istiyorum.



Önceleri önce ana hatları ile kalıbı çizip sonra 1 cm dikiş payı vererek aynı kalıbın üzerinden bir daha kalıp çıkarıyordum. Bu işlem çok zahmetli ve uzun sürüyordu. Bekarken sabırlı olabiliyordum ama oğlum doğduktan sonra hiç bir şeye vaktim kalmadığı için sabrım da azaldı. O yüzden her şeyin pratiğini ve kolayını yapıyorum.

İyi de oldu nerdeyse 1 gün uğraşıyordum. Kalıbı çıkar, üzerinden dikiş payı bırakarak tekrar çiz sonra kes...


Şimdilerde 2 kalemi yukarıda ki gibi birbirine bantlayıp aralarındaki mesafeyi ayarlamak için de ikisinin arasına ufak bir kağıt sıkıştırıyorum. Ben 1 cm dikiş payı bırakıyorum.

Bir seferde ana hat ve pay çizgisi ortaya çıkıyor. 


Ben bu sefer 2013 Kasım  sayısında ki 110 B pantolon kalıbını çıkardım.



Bu arada belki dikkatinizi çekmiştir kalıpları ayrı ayrı şeffaf dosyaya koyuyorum. Kalıbı açmadan içinde ne olduğunu anlamak için kalıbın minyatür resmini çiziyorum.
:)


Bu dergiyi almamış olanlara varsa eğer eski dergilere ulaşırsanız bu sayıyı almanızı öneririm.

İçinde çok güzel kalıplar var.


Kısa bir yazının sonuna geldik. Umarım işinize yarar bilgiler paylaşmışımdır.

Şimdilik hoşçakalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar